Facebook dbając o bezpieczeństwo swoich użytkowników wprowadził do tego celu kilka dodatkowych opcji w ustawieniach konta. Zapraszam do lektury jak zabezpieczyć swoje konto na Facebook’u.

 

Logujemy się do FB. Wchodzimy w Ustawienie Konta i po prawej stronie dalej w Bezpieczeństwo.

Pytanie pomocnicze – jedna z odstępnych opcji. Wydawać by się mogło, że jest mało istotna. Warto jednak wybrać jedno z dostępnych pytań i ustawić odpowiedź. Gdy dojdzie do kradzieży Pytanie pomocnicze ułatwi Facebook’owi identyfikacje właściciela konta.

Bezpieczne przeglądanie – opcja pozwala, gdy tylko jest taka możliwość, włączenie bezpiecznego korzystanie z Facebook’a dzięki szyfrowaniu SSL. Gdy szyfrowanie jest włączone zobaczysz w pasku adres witryny protokół zaczynający się od „https” – literka „s” informuję nas o włączonym szyfrowaniu.

Powiadomienia dotyczące logowania – gdy do konta zostanie uzyskany dostęp z komputera lub urządzenia, które nie było wcześniej wykorzystywane, Facebook powiadomi Cię poprzez wysłanie wiadomości e-mail na wskazany adres lub wysłanie wiadomości SMS lub push na podany nr telefonu.

Zatwierdzenie logowania – po włączeniu tej opcji Facebook będzie żądał wpisania kodu zabezpieczającego, który otrzymasz SMS’em przy każdej próbie dostępu do konta przez nierozpoznany komputer lub urządzenie. Gdy będziesz się logował na konto z nowego urządzenia, zostaniesz poproszony o wprowadzenie kodu zabezpieczającego wysłanego na Twój nr telefonu.

Hasła do aplikacji – funkcja umożliwia bezpieczne logowanie się do aplikacji używając hasła do aplikacji zamiast hasła do konta.

Rozpoznawane urządzenia – jeśli logując się z nowego urządzenia wprowadzisz jego nazwę, nie będziesz musiał ponownie potwierdzaj swojej tożsamości ani nie będziesz otrzymywał powiadomień o logowaniach z tego urządzenia. Listę zapisanych komputerów możesz swobodnie edytować. Nie zalecam zapisywanie publicznych komputerów lub urządzeń.

Aktywne sesje – tutaj możesz zobaczyć jakie urządzenie (również jego lokalizację i typ) jest zalogowane do Twojego konta. Jeśli zauważysz nierozpoznane urządzenie, nierozpoznaną lokalizację albo zapomnisz wylogować się z komputera znajomych lub w kawiarence internetowej, kliknij Zakończ aktywność tego urządzenia, a zostanie ono wylogowane.

 

Włączając wszystkie opcję bezpieczeństwa Twoje konto będzie w pełni zabezpieczone, a Ty będziesz spać spokojnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.